Volvo sabbar sitt varumärke utan att ens vara skyldiga

Volvo är en del av folkhemmet. En säker familjebil. Det är det grundläggande varumärkeslöftet. Vi känner oss alla säkra i en Volvo. Det är aldrig fel att skaffa en Volvo som familjebil. Det betyder att vi kan gnälla över detaljer som stolens inställning eller brister i bränsleinsprutning, men det är aldrig en dålig bil. Volvo Amazon är förmodligen en av de bästa och snyggaste bilar som någonsin tillverkats. Andra har varit riktigt fula, vem minns inte sosse-containern Volvo 244 DL. Det är klart att designen spelar roll, men riktigt så mycket gör det inte. De har aldrig någonsin brutit sitt grundläggande varumärkeslöfte om att vara en säker bil för familjen.

Så vad händer när Volvos lastmaskiner river familjers hem? När varumärket Volvo finns i sammanhang där familjers hem med våld förstörs. Det går rakt in och förstör själva kärnan i vad varumärket Volvo står för. De bryter sitt grundläggande varumärkeslöfte. Folkhemmets trygga och pålitliga fordon kan inte demolera folks hem

Det här är en sanning med modifikation. IKEA kan knappast göras ansvariga för att någon mördas i hemmet med en kökskniv köpt på IKEA. Serievåldtäktsmannen i Örebro använde en cykel, något som knappast cykeltillverkarens kunde gissa när de sålde cykeln. Men säljer man bepansrade anläggningsmaskiner så behöver man inte doktorerat i logik för att ana sambandet.

Men den sanningen går att modifiera ytterligare. Volvokoncernen och Volvo Personvagnar är två helt olika bolag som delar på samma varumärke. Det finns säkert skäl till att det blev så. Men det som Volvokoncernen gör drabbar Volvo Personvagnar, utan att Volvo Personvagnar kan göra något åt saken. Och det borde man tänkt igenom innan. Ett varumärke är det igenkänningstecken man ger åt en vara, och att tro att konsumenten ska skilja på dem kommer helt enkelt inte att ske, eftersom man själv i sin grundläggande kommunikation inte själv gör det.

Om Anders Amnéus
Jag arbetar med varumärken och marknadsstrategier. Jag har givit ut: Allt du behöver veta om varumärken och Allt du behöver veta om marknadskommunikation, båda på Liber förlag. Tidigare har jag bl a arbetat som lärare på Stockholms universitet, Institutionen för reklam och PR, där jag utvecklade en ny utbildning: Marknadskommunikation och IT i samarbete med Institutionen för data- och systemvetenskap. Jag har även arbetat som projektledare på webb- och reklambyråer.

One Response to Volvo sabbar sitt varumärke utan att ens vara skyldiga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: