Kristna höger och Hells Angels: samma produktlöfte men olika logotyp


Mitt bland insekter stora som helikoptrar och köttätande fåglar framför den kristna högern bibelns moralsyn. Vem vill inte ha kompisar som aldrig sviker och alltid ställer upp. Att du dessutom blir respekterad, gör inte saken sämre. Den kristna högern och mc-klubbar med ryggmärken erbjuder i grunden samma sak: Trygghet i en oförutsägbar värld.

Det är inte längre många som tror att varumärke är lika med uppfattad nytta per krona, att vi identifierar ett behov, utvärderar alternativen och sedan väljer att köpa det bästa alternativet till det mest attraktiva priset, och att varumärkets uppgift är att vara ett identifikationsmärke vi hänger upp associationen på. Det resonemanget utgår från att folk skulle tänka logiskt och agera rationellt, så är det inte.

Vi konsumerar för att få det vi behöver, och vi behöver saker på flera plan. Ju mer otrygg vi upplever vår omvärld vara, desto mer behöver vi varumärken som ger oss trygghet.

Tv-serien Terra Nova börjar år 2149, en överbefolkad håller på att gå under av korruption och miljöförstöringar. Då upptäcker vetenskapsmän ett sätt att sända tillbaka människor till en jungfrulig värld 85 miljoner år tillbaka i tiden, för att grundlägga en ny och bättre värld. En fantastisk inledning med genomarbetade 3D-animationer av en förstörd framtida planet. Tv-serien har producerats av det amerikanska tv-bolaget Fox, som utmärks av att rätt åsikter är viktigare än rätt fakta.

Så vad fan händer? De bygger upp en amerikansk medelklassförort och ägnar sig åt problem viktiga för den kristna högern, såsom att lyda sina föräldrar, be om lov innan man går på promenad i kvarteret med någon av motsatt kön (och vi talar om vuxna barn i fullt dagsljus) osv osv. Ett totalt fokuserande på respekt och procedurordningar i en omgivning bestående av köttätande dinosaurier. Hur kunde man skapa något så menlöst av en fantastisk idé i en fantastisk värld?

Motorcykelklubbar med ryggmärken tycks vara ett lika stort konkret hot för var och en av oss som terrorister. Trots det står de bara för en bråkdel procent av den grova brottsligheten. Men oavsett den besvärande omständigheten, så tycks idén om att alltid slå tillbaka, aldrig ge vika, och att alltid ställa upp på varandra, utöva en stor dragkraft på många. Varför då, kan man fråga sig? Fuska med sjukskrivningar och åka omkring på motorcykel och organisera amfetaminhandel har sällan haft lysande framtidsutsikter.

Så i en oförutsägbar värld som ständigt hotas att trampas ned av växtätande dinosaurier för att sedan ätas upp av köttätande dinosaurier, så ägnar man sig åt att se till att ungdomar tilltalar en med ”Mister” eller ”Sir”. Man kontrollerar alltså det man kan kontrollera. Människor som vuxit upp i en ibland oförutsägbar miljö, och vars arbete och begåvning sällan efterfrågas, gör det enda rätta och söker istället sammanhang att verka i, och gemenskap åt det andra hållet.

Redan Marx beskrev alienationen (hur vi blir främlingar för den värld vi lever i) som en viktig drivkraft i produktivkrafternas utveckling. I en oförutsägbar värld söker du trygghet genom det du kan kontrollera. Terra Novas grundläggande produktlöfte är just trygghet. För den som upplever att det etablerade samhället inte erbjuder just dem någon rimlig väg till framgång i livet, erbjuder en motorcykelklubb med ryggmärke både gemenskap och solidaritet. Produktlöftet är även där trygghet. Att extremhögern just ser arbetarrörelsens folkhem som ett ideal är knappast på grund av deras socialistiska ideal, utan för att folkhemmet som varumärke erbjuder trygghet och en plats för alla.

Så vi bygger vår självbild för oss själva och för andra genom vår konsumtion. Genom vår konsumtion tillägnar vi oss de symboler och egenskaper som ger oss det vi saknar. Därför är både Terra Nova och Hells Angels ett på sätt och vis rationellt sätt att lösa en situation.

Om Anders Amnéus
Jag arbetar med varumärken och marknadsstrategier. Jag har givit ut: Allt du behöver veta om varumärken och Allt du behöver veta om marknadskommunikation, båda på Liber förlag. Tidigare har jag bl a arbetat som lärare på Stockholms universitet, Institutionen för reklam och PR, där jag utvecklade en ny utbildning: Marknadskommunikation och IT i samarbete med Institutionen för data- och systemvetenskap. Jag har även arbetat som projektledare på webb- och reklambyråer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: